środa, 2 kwietnia 2014

Jaja w skorupkach muśnięte migdałami

Święta Wielkanocne nadchodzą wielkimi krokami z tej okazji przyrządziłam a dokładnie wypróbowałam przepis na bazie jajek Farmio z dodatkiem płatków migdałowych.Muszę przyznać ,że jajka w skorupkach wyszły mi wyśmienicie a połączenie ich ze świeżym koperkiem i natką sprawia,że danie smakuje wykwintnie.

Potrzebne składniki:

6 jaj Farmio
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1 świeża cebula
pęczek świeżego kopru
pęczek świeżej pietruszki
garść płatków migdałowych
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Przyrządzenie:
Jaja ugotować na twardo,odstawić do wystygnięcia,każde przekroić na pół razem ze skorupką.
Z każdej skorupki wyjąć żółtko i białko uważając aby nie uszkodzić skorupek. Białko i żółtko posiekać na drobno,cebulę,koperek i natkę też.
Wszystko dokładnie połączyć,dodać śmietanę,majonez oraz przyprawy. Powstałą masą napełnić skorupki,wierzch
posypać płatkami migdałów delikatnie przyciskając.Na patelni rozgrzać oliwę ,położyć jajka migdałami do dołu i smażyć aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Jajka zdejmujemy z patelni,wykładamy na talerzyk i przybieramy według własnego upodobania.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz