poniedziałek, 3 marca 2014

Pieczone jabłka faszerowane wątróbką muśnięte karmelizowanymi wiśniami




Składniki

Szklanka Wiśni bez pestek
5 łyżek cukru
500 g wątróbki drobiowej
4 jabłka 2 główki cebuli
oliwa
sok z cytryny
tymianek
sól i pieprz do smaku
koperek do przybrania

Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyj i pokrój na nieduże kawałki,cebulę posiekaj.Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę,dodaj wątróbkę i smaż przez 5 minut,dodaj tymianek,wlej odrobinę wody i duś do miękkości.Usmażona wątróbkę przełóż na deskę i posiekaj na drobno ,dopraw solą i pieprzem do smaku.Jabłka umyj ,przekrój na pół i wydrąż środek z nasienia,skrop jabłka sokiem z cytryny,w środek nałóż farsz ,przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 15 minut.Podawaj z karmelizowanymi wiśniami
SmaczneGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz