poniedziałek, 3 marca 2014

Pieczona Szynka z Dzika w intensywnym sosie winnym





Składniki

2 kg szynki z dzika
6 łyżek masła klarowanego
4 łyżki oleju
6 ząbki czosnku
2 duże główki czosnku
po 4 ziarna jałowca i pieprzu
1 liść laurowy
2 gałązki rozmarynu
szklanka śmietanki słodkiej do sosów
szklanka bulionu warzywnego
1.5 szklanki wina do dziczyzny
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie umyć,osuszyć,naciąć wierzch mięsa,natrzeć przyprawami.Czosnek obrać,4 ząbki czosnku pokroić w plasterki i włożyć w nacięty wierzch ,dwa pozostałe wycisnąć przez praskę i natrzeć mięso. Szynkę zrumienić na rozgrzanym oleju z łyżką masła z obu stron. Resztę masła stopić. Mięso przełożyć do brytfanny, polać masłem, obok położyć cały czosnek w łupinach oraz liść laurowy. Piec w temperaturze 200°C,podczas pieczenia polewać mięso winem (co jakiś czas tak aby było soczyste)
Do powstałego sosu z pieczenia wlać bulion, dodać jałowiec i pieprz, dolać śmietankę, gotować przez ok 2 minuty. Szynkę pokroić w plastry. Sos doprawić według uznania.

SmaczneGO!

Rady:Szynkę można podać z konfiturą z żurawiny lub z sosem z tartego chrzanu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz